Har du koll på ditt blodtryck!

En del människor lider av för högt blodtryck och en del för lågt. Hur ska man veta om man har ett bra blodtryck?

När jag jobbade som undersköterska tog vi alltid blodtryck. Det är en parameter för att se hur man mår och där man kan se olika symtom beroende på om man har högt eller lågt blodtryck.

Nu för tiden behöver du inte gå till vårdcentralen om du är orolig utan kan lätt kolla upp det hemmet med en egen blodtrycksmätare som du kan köpa lite varstans.

 

 
Den ovan hittade jag hos Medistore och den heter: Blodtrycksmätare Beurer BM47.

Självklart ska man uppsöka läkare om man är orolig eller om trycket är för högt eller lågt.

Ett högt blodtryck kännetecknas av flera orsaker. Man kan säga den svenska välfärdssjukan. Vi äter för mycket fett och rör oss för lite. Mer än var fjärde svensk har högt blodtryck. Detta kan man förändra med att ändra sin livsstil. Symtom på detta kan vara svår huvudvärk, illamående och trötthet.

Ett lågt blodtryck kännetecknas oftast av yrsel, när man ställer sig upp så snurrar det i huvudet. Kan bero på att du druckit för lite eller har saltbrist.

Kan vara bra att veta att vissa människor får högt blodtryck av att se vita rockar och av att vara på sjukhuset. Att mäta i hemmet är då en bra lösning.

 

#1 - - Timeoftiger:

Kollade på 40-årskontrollen och det var bra. Vi har högt blodtryck i släkten (även hos de som är slanka och vältränade) så jag var lite orolig.

Svar: Vad skönt att det var bra😊
Marieangel